Vikend u Bruxellesu

Belgija je bila na mojoj listi želja već duži niz godina. Ipak, uspjela sam je posjetiti tek prošlog proljeća dok sam živjela u Kölnu. Zahvaljujući dobroj povezanosti autobusnim linijama i duljini trajanja puta od svega tri sata, Bruxelles je bio moje prvo putovanje van Njemačke.

Bruxelles je savršeni grad za weekend get-away. Naime, ima dovoljno mnogo atrakcija u kojima ćete uživati, a opet dovoljno malo da vikend ne provedete trčeći od mjesta do mjesta i vratite se mrtvi umorni s putovanja. Uz to, riječ je u gradu čije atrakcije možete obići bez češćeg korištenja javnog prijevoza jednom kad stignete do centra. Ipak, osim top lokacija u samom centru grada, Bruxelles broji i nekoliko fora mjesta koje vrijedi posjetiti i u široj okolici. Stoga danas s vama dijelim za mene top osam lokacija koje morate posjetiti ako vas put navede u Bruxelles.

1) Mont des Arts

Mont des Arts je urbani kompleks s kojeg se pruža jedan od onih očaravajućih pogleda u gradu. S obzirom na to da je riječ o jednoj od poznatijih atrakcija belgijske prijestolnice, ovdje ćete naići na veliki broj turista. Ipak, fotke koje ćete imati priliku okinuti s ove lokacije i činjenica da se radi o jednom od naj instafriendly mjesta u Bruxellesu, trebale bi biti dovoljan razlog da ne propustite posjetiti Mont des Arts.BRUXELLES MONT

2) Saint Michel Cathedral

Saint Michel Cathedral je gotička crkva u kojoj će zaljubljenici u arhitekturu zasigurno uživati. Nalazi se svega par minuta hoda od Mont des Arts kompeksa i parka The Parc de Bruxelles, zbog čega će vam se sigurno naći na putu. Za razliku od većine katoličkih crkvi, sukladno stilu, u ovoj katedrali nećete naići na previše kiča na svakom koraku, što je jedan od razloga zbog čega se meni osobno svidjela.

3) Palace Royale

Ova kraljevska palača definitivno je još jedna instafriendly lokacija u belgijskoj prijestolnici. Službeno je rezidencija kraljevske obitelji, a zastava na njezinu krovu označava suverenitet države. Ako se nađete u blizini palače oko 14:30 sati, osim pogleda na divnu arhitekturu i okolno zelenilo, imat ćete priliku svjedočiti i izmjeni straže.

bruxelles palace royale

4) Notre-Dame du Sablon

Notre Dame du Sablon je jedna od najljepših gotičkih crkvi u Bruxellesu. Uz divne vitraje unutrašnjost crkve je doista impresivna. U crkvi se nalazi i statua Djevice Marije koju je prema legendi iz Antwerpa donijela djevojka kojoj se Marija ukazala.

5) Grand Place

Grand Place je glavni briselski trg te ujedno jedan od najbolje očuvanih u Europi. Svoju upečatljivost trg duguje građevinama kojima je okružen. Pretežito su baroknog stila, a ukrašene su pilastrima, zabatima, rezbarenim kamenom i zlatnim ukrasima. Najpoznatija građevina na trgu svakako je Hôtel de Ville.

Na svega nekoliko koraka od glavnog koraka nalazi se Mannekin Pis. Riječ je o statui dječaka koji besramno urinira dok ga nekoliko stotina turista fotka svakog dana. Ako se nađete u Bruxellesu za vrijeme proslava i festivala, vidjet ćete kako se statuu čak oblači u određene prigodne kostime.

S obzirom na to da se trg nalazi u samom centru i središte je grada, iz ove točke možete se prošetati do bilo koje sljedeće atrakcije. Ili kafića, izbor je na vama.

bruxelles; grand place
bruxelles grand place

6) Mannekin Pis

Na svega nekoliko koraka od glavnog koraka nalazi se Mannekin Pis. Riječ je o statui dječaka koji besramno urinira dok ga nekoliko stotina turista fotka svakog dana. Ako se nađete u Bruxellesu za vrijeme proslava i festivala, vidjet ćete kako se statuu čak oblači u određene prigodne kostime.

7) Atomium

Iako svatko tko posjeti Bruxelles voli okinuti fotku ispred ove skulpture, malo tko zna reći tri riječi o njoj. Ako vam se ne da googlati, a ne želite biti jedni od tih ljudi, evo kratke informacije. Atomium je skulptura izgrađena 1958. godine povodom Svjetske izložbe, a predstavlja devet atoma alfa-željeznog kristala. Danas je simbol Bruxellesa i najkorišteniji dokaz travel blogera da su posjetili Belgiju. Stoga, ako vas put navede u Bruxelles, znate što nikako ne smijete propustiti!

BRUXELLES ATOMIUM
bruxelles atomium

8) Parc Du Cinquantenaire

Bruxelles je diplomatski grad, službeno sjedište Europske komisije, Vijeća Europske unije te NATO-a. Sukladno tome, osim turističkog i starijeg dijela, grad skriva i moderniji te mirniji dio u kojem se nalaze sjedišta spomenutih tijela. Ako odlučite prođirati istima, na nekoliko minuta hoda se nalazi Parc Du Cinquantenaire.

Parc Du Cinquantenaire je definitivno jedan od ljepših parkova u kojem možete odmoriti, izležavati se cijeli dan ili odraditi piknik u dobrom društvu. Park je sagrađen za obljetnicu pedeset godina belgijske države. Jednom kad prođete kroz slavoluk pobjede koji je dio parka, naći ćete se u dijelu grada u kojem se nalaze poznati muzeji. Ovisno o vašim preferencijama, možete izabrati muzej bliži povijesnoj tematici i kraljevskoj umjetnosti ili muzej vojne povijesti Belgije.

I to je to, moj top 8 za kratki vikend get away u Bruxellesu.


Salutations chaleureuses depuis Bruxelles,
IF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *