Najbolje od Barcelone

Ne znam kako to ide kod vas, ali kad ja putujem negdje uvijek malo istražim koja mjesta bih trebala posjetiti te savjete drugih turista po pitanju destinacije. U svakom slučaju, isto kao što vi znate više o svom gradu nego netko tko je u istom proveo tjedan ili dva, tako vam i stanovnici Barcelone mogu dati najbolje savjete po pitanju svog grada. S obzirom na to da sam u vrijeme dok sam studirala u Barceloni imala priliku čuti brojne savjete po pitanju toga što posjetiti u ovom prekrasnom gradu, odlučila sam neke od tih savjeta podijeliti s vama. Ako ništa, koristit će vam jednako kao i TripAdvisor.

1) LA RAMBLA

La Rambla je glavna ulica u Barceloni koja spaja poznati trg Plaza Catalunya s obalom gdje se nalazi Kolumbov spomenik.  Na La Rambli se nalazi mnogo barova, restorana i suvenirnica gdje možete probati ukusnu Paellu, popiti Sangriu ili samo kupiti par stvarčica za obitelj i prijatelje.

Krečući se La Ramblom, s desne strane, naići ćete na ulicu koja će vam otkriti raj! Raj nosi poznato ime LA BOQUERIA. La Boqueria je poznata tržnica Barcelone koja je zadnjih godina i prava turistička atrakcija. Na tržnici možete naći svašta, od raznovrsnog voća, povrća, ribe, do štand-zalogajnica na kojima možete probati jako dobru klopu i ubiti glad tijekom razgledavanja. Kao i svaki ugostiteljski objekt na dobroj lokaciji, i ove štand-zalogajnice imaju malo povišene cijene, ali ručak na tržnici je više stvar doživljaja pa ono, ‘ko voli nek’ izvoli!

2) SAGRADA FAMILIA

Ako ste ikad dobili suvenir iz Barcelona, ogromne su šanse da je isti prikazivao Sagrada Familiu. Sagrada Familia je remekdjelo Antoni Gaudija koje definitivno morate posjetiti za vrijeme odsjedanja u Barceloni.

Riječ je o velikoj katoličkoj crkvi koja se već godinama nadograđuje, a sve prema prvotnom Gaudijevom arhitektonskom planu. Sagrada Familia ima svoju metro stanicu tako da ju je poprilično teško promašiti prilikom izlaska iz metroa. Ulaznicu za Sagrada Familiu možete kupiti na blagajni ispred ulaza u crkvu ili online.

3) PARK GÜELL

Park Güell je jedna od najljepših lokacija u Barceloni. Također, riječ je o atrakciji koju će vam unatoč turističkoj popularnosti čak i stanovnici Barcelone preporučiti da posjetite. Park, mozaik, boje, priroda – vjerujte mi, oduševit ćete se!

Problem s Park Güellom je što za razliku od ostalih monumentalnih područja u Barceloni, nije najbolje povezan metroom s ostalim dijelovima grada te zahtjeva malo puno hodanja uzbrdo od najbliže metro stanice. U slučaju da ste ljenčine kao ja ili samo malo lošije kondicijski potkovani, savjetujem vam da od Sagrada Familie uzmete autobus broj 92 te iziđete na autobusnoj stanici koja se nalazi ispred gornjeg ulaza u Park Güell.

Također, ukoliko ne želite satima čekati na ulaz, savjetujem vam da kupite ulaznicu online jer su karte u pravilu rasprodane satima unaprijed. U slučaju da  vam se ulaznice čine preskupima, a uz to ste i ranojutarnja ptica, park možete posjetiti prije 8 ujutro kad je ulaz besplatan.

4) MONTJUÏC

Jeste li čuli za magične fontane Barcelone? E to je definitivno nešto što se isplati vidjeti. Prilikom posjeta Barceloni bacite oko na raspored održavanja programa magičnih fontana Montjuïc i odvojite pola sata za posjet istima.  Fontane se nalaze na trgu Plaza Espanya koja također ima vlastitu metro stanicu.

Ako se nađete na Plaza Espanyi tijekom dana, posjetite National museum of art of Catalonia ili uskočite u bus i posjetite dvorac Montjuïc. S obzirom na to da se dvorac nalazi visoko u brdu, s njega se pruža top pogled na Barcelonu. Na putu do dvorca, možete iskočiti na nekoj od autobusnih stanica i posjetiti Olimpijski stadion ili Palau Sant Jordi. Na brdo možete doći i s druge strane grada koristeći žičaru s metro stanice Paral·lel.

5) BARCELONETA

Čak i ako ste iz Hrvatske i imate najljepšu obalu i najčišće more na svijetu, super ćete se provesti na plažama Barcelone.  Najpoznatija plaža u Barceloni je definitivno Barceloneta. Pijesak, sunce, pogled na hotel W, beach-barovi, odbojka na pijesku i vrhunske fotografije – to su moje prve asocijacije na plažu Barceloneta. Kako god, to je također razlog zbog čega svi znaju za ovu plažu i zbog čega je krrrrrrcata turistima pa definitivno nije moj izbor za svakodnevno uživanje na plaži.

Stoga, ako ste i vi više tip za mirnije plaže, preporučujem vam da posjetite plažu Nova Icaria ili Bogatell. Također, ako ostajete u Barceloni na malo duži period, definitivno posjetite Castelldefeles ili Sitges. Nećete zažaliti!

Btw u ovom dijelu grada nalaze se i neki od najpoznatijih klubova u Barceloni tako da ćete sigurno završiti ovdje – usred dana ili kasno u noći.

GOLDEN TIP: Metro linije 1 i 4 su one s najviše gužve s obzirom na to da se turističke atrakcije nalaze većinom na tim linijama. S obzirom na to da ja to znam, to znaju i džepari pa vam savjetujem da na ovim linijama budete posebno oprezni!

Saludos desde Barcelona,
IF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *