Vodič kroz Amsterdam

Ako mi je pola srca ostalo u Barceloni, onda je druga polovica definitivno pripala Amsterdamu. Grad kanala, najugodnije atmosfere i dobre zabave – za mene je, najjednostavniji i najtočniji opis ove nizozemske prijestolnice.

Posjet Amsterdamu planiram već nekoliko godina. S obzirom na to da mi ljeto nije opcija za putovanja jer uskoro slavim deset godina obavljanja sezonskog posla, imala sam dva izbora – proljeće ili jesen. Kad bi stiglo proljeće, čvrsto bih odlučila kako ću Amsterdam posjetiti na jesen prije početka nove akademske godine. Kad bi stigla jesen, put bih prebacila na prvi slobodan proljetni vikend. Malo pomalo, prošlo je nekoliko godina i činilo se kao da ću Amsterdam gledati samo na slikama, a o legendama grada slušati eventualno na kavama.

Ali, znate kako kažu, tko čeka dočeka. Tako sam i ja dočekala studentsku razmjenu u gradu na svega nekoliko sati vožnje od Amsterdama. Poučena dotadašnjim iskustvom, bilo da se radi o prijateljima kod kuće ili onima koje upoznaš za vrijeme studentske razmjene, dogovoriti putovanje je teže nego organizirati konferenciju za par tisuća ljudi. Ili netko mora učiti ili netko mora raditi ili netko nije pri lovi ili se nekome ne da. I tako u krug. Na moju sreću, Amsterdam je dovoljno aktualna destinacija za koju nije potrebno puno nagovaranja pa su me spomenuti problemi barem ovaj put zaobišli.

O tome kako je izgledao moj izlet u Amsterdam, gdje sam bila, što me razočaralo, a što oduševilo, pišem vam u nastavku.

max de vie

Smještaj

I dok je prošlo to vrijeme kad si za međueuropske letove morao iskeširati pola ušteđevine, naći smještaj u top turističkim destinacijama po prihvatljivim cijenama postaje pravi izazov. Jedna od izazovnijih destinacija je i Amsterdam. Barem kad je riječ o prosječnom budžetu studenta koji ne radi dodatan posao uz studiranje ili nema neograničen džeparac. U svakom slučaju, kao i uvijek, bacila sam se u potragu za najjeftinijim hostelima. Računala sam kako nema potrebe dati nešto više od dvadesetak eura za smještaj kad ću hostel koristiti za koji sat sna i jutarnje tuširanje. Ekipa se složila. Međutim, prevarili smo se. 

Cijene smještaja u Amsterdamu su doista visoke, pogotovo ako smještaj tražite nekoliko tjedana prije putovanja. Mi smo nakon mukotrpnog traženja, nekim čudom, uspjeli naći sobu za nešto više od 160 eura po noćenju za 4 osobe što nam se nije činilo kao predobar deal. Stoga je moj prijedlog svima vama koji se spremate na putovanje u Amsterdam, rezervirati smještaj što prije. Također, ostavljam vam i link preko kojeg u slučaju rezervacije ostvarujete 10% popusta na smještaj:  https://www.booking.com/s/35_6/ivafab66

Link funkcionira na način da klikom na isti pretražite Booking.com, nađete povoljan smještaj i rezervirate ga. Nakon odsjedanja u objektu, Booking.com vam na karticu kojom ste rezervirali vraća 10% ukupnog iznosa rezervacije. Link naravno možete koristiti i u slučaju da putujete u neku drugu destinaciju – uvijek po istom principu.

Atmosfera

Ukoliko uspješno izmijenite par riječi s lokalnim stanovnicima Amsterdama, skoro pa ponosno većina njih će same sebe opisati hladnima i nezainteresiranima za druge. I dok vam se to na prvu može činiti jako negativnim i potpuno drugačijim od našeg stila života gdje ne samo da znaš susjedu ime i prezime, već znaš i koliko puta dnevno vodi psa u šetnju, evo razloga zašto vas kao turista ovako nešto ne bi trebalo smetati.

Iako nezainteresirani za to da pozdrave susjeda kojeg viđaju svaki dan ili izmijene dodatnu rečenicu s blagajnicom u trgovini, stanovnici Amsterdama su potpuno nezainteresirani i za to tko ste, što ste, kako živite i u što vjerujete. Samim time, podsmjesi, upiranje prstom i osuđujući pogledi, ono su što se viđa vrlo rijetko na ulicama Amsterdama. Ovakav pristup koji omogućava svakome da se potpuno slobodno i opušteno šeta ulicama grada, toliko je zarazan da i turisti koji bi se možda nečemu otvoreno načudili, jednostavno preskoče svoje zločeste komentare.

Atmosfera je, za mene, jedan od glavnih aduta Amsterdama. Maksimalna opuštenost, očaravajući prizori grada za koje nisam vjerovala da postoje igdje osim na filmovima i slikama te glazba slobodnih umjetnika na ulicama, totalno su me oduševili i uvjerili da se moram ponovno vratiti u ovaj grad.

max de vie
iva fabris

Atrakcije

Za razliku od većine poznatih turističkih destinacija, ono što vam Amsterdam može ponuditi, a većina drugih prijestolnica ne može, jest da laganim tempom obiđete sve, a opet stignete odmarati i uživati u gradu. Također, sve je raspoređeno na način da će vam dva dana biti sasvim dovoljna da opuštenim tempom razgledate sve što želite i usput stignete izgubiti i nekoliko sati u obližnjem coffee shopu.  Ako ste od onih koji posegnu za mapom čim dođu u novi grad, ubrzo ćete to i sami shvatiti.

Mi smo prvi dan odlučili doživjeti grad, uzeti takozvanu “besplatnu turu” gradom i čuti nešto više o nizozemskoj prijestolnici. Tako smo, unutar ture, uz niz fotogeničnih mostića koji pružaju rajske prizore, posjetili glavni trg Dam Platz, kraljevsku palaču, Red Light District, kinesku četvrt i muzej Anne Frank.

Glavni trg Dam Platz je mjesto koje posjeti svaki turist koji se nađe u Amsterdamu pa je samim time dosta natrpan ljudima. Na trgu se nalazi nacionalni spomenik ispred kojeg počinje spomenuta besplatna tura ako vas ista imalo zanima.  S trga možete bilo kuda i nećete pogriješiti. Sjeverno se nalazi spomenuta kraljevska palača. Južno ulica s nizom street food shopova gdje se možete najesti i prejesti. Istočno (iliti lijevo kad ti je street food ulica iza leđa) je shopping ulica gdje ćete sigurno zasititi svaku želju za kupnjom s obzirom na izbor trgovina. A krenete li zapadno (odnosno desno) stići ćete u Red Light District. Mi se u crvenoj četvrti nismo previše zaustavljali osim što smo poslušali dio ture i prošetali se istom da vidimo po čemu je to grad tako poznat. Ali, ako su vaše želje malo drugačije, kao što sam prije spomenula, nitko vas neće osuđivati.

max de vie


max de vie

Kinesku četvrt smo također posjetili u sklopu ture. Vodič nam je ispričao kako se radi o dijelu grada koje je bilo središte droge nekoliko desetaka godina unazad. S obzirom na to da droga, baš kao ni prostitucija, unatoč mnogobrojnim uvjerenjima nisu bili legalni u Amsterdamu, prolazile su godine i godine dok je grad uspješno „očistio“ ovu četvrt. A kako? Tako što se mjesnim dilerima ponudilo da otvore vlastite trgovine kako bi se makli s ulica. Vlastite trgovine ili, pogađate, popularni coffee shopovi. Bilo kako bilo, savjet koji smo dobili od vodiča je da izbjegavamo ovu četvrt i ne ulazimo u kafiće jer turisti tamo nisu dobrodošli pa isti savjet dajem i ja vama.

Muzej Anne Frank također se nalazi u ovom dijelu grada. Moram priznati da  mi je posjet ovom muzeju bio želja već duže vrijeme, no na tome će i ostati. Naime, karte su rasprodane tjednima unaprijed zbog čega ih je najbolje kupiti čim definirate datum odsjedanja u Amsterdamu ili koliko toliko unaprijed. A unaprijed ne znači dan prije. Ovo pišem kao podsjetnik sebi, ne vama.

U svakom slučaju, čak i ako vas muzej ne privlači, ne znate tko je Anna Frank (makar se iskreno nadam da takvih nema među vama) ili si ne stignete osigurati kartu kao ja, ova četvrt je vrlo lijepa za posjetiti. Nalazi se neposredno uz kanal gdje je moguće uzeti turu brodićem i uživati u pogledu na Amsterdam iz druge perspektive.

max de vie
max de vie

Po pitanju kafića i coffee shopova u Amsterdamu nisam ekspert, tako da se neću ni truditi dati vam pametne savjete. Kako god, mogu vam otkriti dva nova saznanja po pitanju ove teme. Prvo, kafić iliti café i coffee shop nisu isto, nemojte se zabuniti. Drugo, ako ste odlučili sjesti u coffee  shop i počastiti se pivom nakon razgledavanja, imajte na umu da se ni nakon nekoliko litara iste nećete napiti jer su pića u coffee shopovima u velikoj većini slučajeva bezalkoholna.

Drugi dan rezervirali smo za muzeje od kojih se većina nalazi u donjem dijelu grada. Od Van Goghovog muzeja do Heinekenovog muzeja pive. Također, tu je i Rijksmuzej ispred kojeg se nalazi čuveni Iamsterdam znak. Iste one ljude koje prvi dan vidite na glavnom trgu, drugi dan ćete vjerojatno sresti ovdje jer je ovo glavna amsterdamska atrakcija. Kako god, posjetiti Iamsterdam znak u Amsterdamu je postalo jednako bitno kao posjetiti Eiffelov toranj u Parizu pa ovo definitivno dodajte na svoju listu. Ponovno, podsjetnik. Ovaj put i vama, ne samo meni. Karte za muzej je potrebno kupiti nekoliko tjedana prije planiranog posjeta, ne dan prije. 

max de vie
iva fabris

Sve u svemu, ja sam u svom putovanju u Amsterdam doista uživala. Čak i unatoč tome što mi je za obilazak grada u lipnju trebala kožna jakna. A vi, jeste li već posjetili nizozemsku prijestolnicu ili vam je ista tek u planu?

Groeten uit Amsterdam,
IF


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *