Proljeće u Istri

Proljeće je savršeno doba godine za otkrivanje Istre. Već je dovoljno toplo za ugodne šetnje, razgledavanja i izlete, a još uvijek ne nailazite na turiste na svakom koraku. Stoga, ukoliko vas put uskoro navede u Istru, dijelim s vama tri aktivnosti koje definitivno morate dodati na svoju TO DO listu.

Razgledajte sve što se razgledati može

Istra nudi doista širok spektar gradova, gradića i mjestašca koji ostavljaju bez daha. Krenuvši od juga, za početak će vas oduševiti impresivna pulska arena i brijunsko otočje. Zatim možete istražiti poznate turističke destinacije poput Rovinja i Poreča. Ovi gradovi osim plaža u svojoj unutrašnjosti kriju i stoljetne znamenitosti kao što su Crkva Svete Eufemije i Eufrazijeva bazilika. Na putu od Rovinja do Poreča možete uživati i u pogledu na Limski kanal ili se kraj istog prošetati i nešto fino pojesti. U unutrašnjosti Istre kriju se pazinska jama, motovunske zidine, grožnjanske uličice te najmanji grad na svijetu Hum.

Ukoliko ste malo aktivnijeg duha, dan možete provesti i istražujući Učku, a jednom kad se umorite okrjepu osim na vrhu planine možete potražiti i u malom lokalu Lucky Goat prije ulaska u tunel čiji vas specijaliteti sigurno neće razočarati.

Isprobajte vrhunske istarske delicije

Istarskih delicija doista je mnogo. Bilo da se radi o pršutu i siru, tartufima, finim ribljim specijalitetima ili boškarinu i maneštri, teško da ćete ostati gladni. Dok u domaćem pršutu i siru možete uživati u većini istarskih restorana i konoba, riblje delicije definitivno je najbolje kušati u restoranima uz obalu. Moj omiljeni restoran u Istri koji preporučujem svima koji vole fino jesti je svakako restoran Riva u Vrsaru. Delicije glavnog kuhara Marka me svaki put oduševe tako da sam sigurna da ni vas neće razočarati.

Ipak, kad se nađete u Istri definitivno morate probati tradicionalna istarska jela poput maneštre s bobići, njoka s boškarinom i fuži s tartufima. Ukoliko se bacite u potragu za mjestima gdje biste mogli uživati u vrhunskom izboru navedenih jela, moj savjet su vam definitivno konobe i obiteljski restorani u unutrašnjosti Istre. Izbora je mnogo, a hrana je doista vrhunska tako da sigurno nećete pogriješiti.Kušajte istarsko vino

Iako je mala vjerojatnost da istarsko vino niste kušali i prije dolaska u Istru, zašto ne biste uživali u istom i ovdje? Istarsko vino doista je vrhunsko, a u njemu možete guštati uz zalazak sunca, finu večeru ili prilikom posjeta vinarijama diljem Istre. Jedna od poznatijih istarskih vinarija definitivno je ona u Momjanu u vlasništvu obitelji Kozlović. Prilikom posjete vinariji osim kušanja vina možete poslušati i zanimljivu priču o obiteljskoj tradiciji stvaranja istog.

Moj favorit kad je riječ o vinima definitivno je Muškat Žuti vinarije Damjanić. Radi se o slatkom vinu koji će se odlično uklopiti uz svaki desert, ali i u popodnevnu pauzu između razgledavanja istarskog pejzaža.

I to je to! Ako uskoro planirate posjetiti Istru te tražite smještaj tijekom proljetnih dana u nastavku vam šaljem link preko kojeg ostvarujete 10% povrata na izvršenu rezervaciju nakon boravka u objektu: https://www.booking.com/s/35_6/ivafab66

Link funkcionira na način da klikom na isti pretražite Booking.com, nađete povoljan smještaj i rezervirate ga. Nakon odsjedanja u objektu, Booking.com vam na karticu kojom ste rezervirali vraća 10% ukupnog iznosa rezervacije. Link naravno možete koristiti i u slučaju da putujete u neku drugu destinaciju – uvijek po istom principu.

Pozdrav iz Istre,
IF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *